среда, 7 ноября 2018 г.

До тижня фізики, математики та інформатики

ІСТОРИКО-ФІЗИЧНА ВІКТОРИНА
Хто ці вчені й винахідники?


  1. Сімдесятирічного вченого повторно викликали на таємний суд інквізиторів. Під погрозою катування старого вченого примусили відректися від учення Коперника й після суду оселили під наглядом слуг інквізиції. Йому було заборонено писати й розмовляти з посторонніми людьми.
  2. Цей давньогрецький учений говорив своїм учням, що людина володіє п’ятьма почуттями й розумом, а тому - користуйся своїми почуттями й міркуй - і природа відкриє тобі свої таємниці. Головний засіб пізнання природи - міркування, його помічник - спостереження, але аж ніяк не досліди.
  3. Вершиною наукової творчості цього вченого стала загальна теорія відносності, завершена ним 1916 року.
  4. Ним був відкритий закон всесвітнього тяжіння. Але на питання про те, яка природа сил тяжіння, він відповідав: “Не знаю, а гіпотез вигадувати не бажаю”.
  5. Він встановив закони руху планет навколо Сонця, але не зумів пояснити динаміку їх руху.
  6. Жив він приблизно три тисячі років тому, був сином брадобрея й винайшов перший паровий реактивний двигун.
  7. Одного разу, коли він поринув у наповнену водою ванну, його раптово осяяла думка, що допомогла розв’язати важливу задачу. Сповнений радістю й збуджений своїм відкриттям, він вигукнув: “Еврика! Еврика!”
  8. Одного разу він підвісив на мідних гачках задні лапки жаби до залізної решітки балкону свого будинку. Повторивши в різних варіантах досліди з лапками жаби, він вирішив, що в мускулах жаби міститься “тваринна електрика”. На честь цього вченого названі елементи живлення електроенергії.
  9. Саме він у XVIII столітті запропонував надійний спосіб захисту від блискавок шляхом установки блискавковідводів. У Росії перший блискавковідвід з’явився на шпилі Петропавлівського собору в другій половині XVIII століття, та й то лише після того, як у нього двічі потрапила блискавка.
  10. Вони створили першу повітряну кулю, а їхніми першими   
        повітряними мандрівниками були качка, півень и баран.

  11. Він написав книгу “З гармати на Місяць”, якою зачитувалися    всі покоління мрійників, аж до наших днів. А тоді, у старій    провінціальній Калузі, де коні на вулицях потопали в багні, де не проїжджав ще  жоден автомобіль, а про повітряні кулі писали як про диво, такі висловлювання глухого вчителя  сприймалися щонайменше як дивацтво.

12. Зараз наша промисловість випускає мільярди   найрізноманітніших ламп накалювання. А винайшов їх російський дослідник.

Комментариев нет:

Отправить комментарий